NJEGA

Akite se izuzetno lako održavaju. Dovoljno ih je iščetkati jednom tjedno. 2 put godišnje se linjaju jako, ali kratko i tada je najbolje upotrijebiti češalj sa dvostrukim metalnim zupcima. Njihova bijela boja nije razlog za zabrinutost jer im se dlaka sama čisti. Dakle kupanje i šamponi nisu potrebni, dovoljno ih je tek povremeno oprati čistom vodom. Akite nemaju neugodan miris, dobro podnose vrućinu i ne sline. Ako ih naviknete od malih nogu, voljet će vodu i kupanje.

Kuje se tjeraju 2 put godišnje i tjeranje traje uobičajeno od 15-22 dana. Vrlo su čiste pa često prvih dana ni ne primijetite da je tjeranje počelo.

NARAV

Akite su inteligentne, uravnotežene, postojane, poslušne i promišljene. Izuzetni su čuvari, premda laju samo ako je to neophodno. Nepovjerljivi su prema strancima.

Odani su svom gospodaru i njegovoj obitelji. Velika odlika ovih pasa je da nikad ne reagiraju ishitreno. Akita svaku svoju namjeru prvo najavi, pa tek onda reagira.

S obzirom da su se nekada koristili za lov na medvjede, još uvijek imaju razvijene jake lovačke instinkte.

Japanska poslovica koja najbolje opisuje akite kaže: “Nježni u srcu, ali prema van hrabri i jaki.”

ODGOJ

Kod odgoja akite morate biti prije svega dosljedni. Sa odgojem treba započeti prvog dana kad štene dođe u kuću. Akita voli biti dominantan (pogotovo mužjaci) i ako mu se ne nametnete kao vođa, onda će on preuzeti tu ulogu i tada dolazi do velikih problema.

Akita može biti idealan pas od kojeg ćete moći dobiti sve što poželite, bit će prema potrebi “dječja igračka”, “plišani medo”, odani prijatelj, velik zaštitnik i tjelohranitelj i vjerni pratilac koji će slušati sve naredbe. Ali isto tako, bez dobrog odgoja može postati i pas koji će Vam zadavati velike probleme, a može postati i agresivan. Akita nije pogodan za početnike.
Bitno je kod odgoja da ste strogi, ali pravedni, uvijek dosljedni i da sve što radite, radite s ljubavlju jer akita će svaku naredbu izvršiti s veseljem ako osjeti da to radi za ljubav gospodara.

Akita će osnovne naredbe slušati od svih članova obitelji ako ga se tako nauči, ali će priznati samo jednog gospodara kojeg će slušati bezuvjetno.

SOCIJALNO PONAŠANJE

Akita je jako dominantan pa vrlo često kod susreta sa drugim psima (pogotovo istog spola) reagira agresivno. To ne znači da je suživot sa psima nemoguć. Ako ga se pravilno odgoji, akita će biti poslušan i moći ćete ga šetati sa psom bilo koje pasmine (ako neće pokušati nametnuti svoju dominaciju – jer akita ipak mora biti glavni).

Mačke i ostali kućni ljubimci također nisu problem ako ga se nauči na njih.

Općenito se akite vrlo dobro slažu sa djecom samo morate paziti da djeca ipak ne pretjeraju sa maltretiranjem psa.

Svoj teritorij vrlo hrabro brane, i od ljudi i od pasa, i neće se nikad povući. Zato da bi izbjegli neprilike, pobrinite se da su Vam ulazna vrata dvorišta propisno označena pločom Oštar Pas! Jer akita to i jeste.

VJEŽBANJE I ŠETNJE

Česta ponavljanja već naučenih naredbi kod akite nisu potrebna. Kada jednom naučite svog akitu neku vježbu ili naredbu, dovoljno je da jednom mjesečno tu naredbu ponovite, najbolje kroz igru, da ju ne zaboravi.

Akita ima enormnu izdržljivost. Voli duge šetnje i slobodu kretanja ali neće praviti nikakve probleme ako šetnja ponekad izostane. Prije svega akita voli društvo čovjeka i sasvim je zadovoljan ako može cijeli dan preležati u blizini svog gospodara.